Thursday, June 30, 2011

[Portfolio] Canyon Residence, Upper Hallway

This second floor hallway was one of the client’s principal areas of concern. Situated in the centre of the house, it does not receive a great deal of natural light and this, combined with its substantial size, lended the area a cave-like atmosphere. The goal was to bring warmth and interest to the second floor landing while showcasing its spacious dimensions.

The walls were painted the same hue as the main floor hallway for continuity. Crown moulding was installed to draw the eye up and emphasize the high ceiling. Chair rail and panel moulding was installed on the lower half of the wall. Artwork was chosen to work with the colours in the space and positioned to echo the rhythm established by the millwork. Halogen track lighting was installed to create a gallery-like feel and bring out the texture of the woodwork; unlike a single ceiling fixture, individual adjustable heads allow for areas of light and shadow, creating dimension and drama.

Formerly a space largely ignored, it is now one of the most complimented areas of the house.

Friday, June 17, 2011

[Portfolio] Canyon Residence, Principal Bedroom

For this principal bedroom, inspiration came by way of its premier feature: a massive bay window overlooking an expansive green space. The five panes flood the room with ample natural light and when opened, steady winds reminiscent of an ocean breeze.

Crisp, white linens set off the deep wood furnishings to create an airy and serene environment with a hint of drama. Gold and toffee tones punctuate the space to add warmth while the walls and bedside tables are adorned with art and accessories that give a subtle nod to the coast.

Wednesday, June 15, 2011

[Portfolio] Canyon Residence, Principal Bath

This principal bath renovation presented some unique challenges. The client wished to retain the original tile work and cabinetry as it was all in excellent condition. Therefore, the mandate was to minimize the coral undertones while adding warmth and character to the space.

New granite countertops were installed along with all new bath fixtures, hardware, lighting, custom window treatments, wall colour, artwork, furniture, and accessories. The classic toile fabric (one of the client’s favourite patterns) was the starting point for this modern twist on French Country. Farmhouse-inspired trough faucets adorn the His & Hers sinks. Wrought iron, copper, and antique ceramic accessories ornament the raised soaker tub surround and add rustic charm.

Thursday, June 9, 2011

Black Beauty

Sinus House is a 1,735-sq.-ft. country home located in Denmark. Designed by Cebra Architects.